בלי צל של סיכוי - סיפור מרגש ליום השואה
Aviad Ben Izhak
חורף 2003, רעננה
ארוחת השבת הסתיימה, פרידה חשה עייפות, הרגישה צורך לנוח. היא קמה מכיסאה ופסעה לעבר הכורסא בסלון. התיישבה וצפתה בילדים ובנכדים המתרוצצים בבית המרווח.
גאווה גדולה מילאה את ליבה ועיניה נצצו מאושר. זה היה הזמן הטוב ביותר שלה בכל שבוע, היא יחלה וחיכתה לזה במשך כל הימים, לשבת עם הילדים והנכדים, לחזות בניצחון העצום הזה שלה. נגד כל הסיכויים. לחזות בילדים המוכשרים שגידלה ובנכדים. שרק יהיו בריאים פיללה.
הצטערה שחיים לא איתה. חיים שהלך לעולמו לפני כמה שנים בגלל המחלה הנוראית. חיים שצעד איתה ממחנות העקורים באירופה אחרי המלחמה ועד שכוננו משפחה מפוארת בישראל.
הדר פסעה לעברה מחייכת ומאירת פנים כתמיד "ספתול" היא אמרה, נצמדת לכינוי שהמציאה כשהייתה ילדונת, כינוי, שרק היא השתמשה בו. "ספתול, אני בקורס קצינות ורציתי לשאול משהו"
"אני יודעת שאת בקורס קצינות הדריל'ה, ספרתי לכל החברות איזה גנרלית גדלה לנו במשפחה"
"לא גנרלית ספתול, רק קצינת חימוש" הדר צחקקה.
"בשבילי את גנרלית הדרי" ובלבה חשבה כמה היא גאה בילדה הזו.
"ספתול, את זוכרת שדברנו, רציתי לבקש שוב. אני יודעת שזה קשה ואף פעם לא דברת, אבל אולי תוכלי לבוא אלינו לקורס ולספר לנו משהו ממה שעבר עלייך בשואה?"
"הייתי רוצה הדרי אבל הכוח לא יעמוד לי, אני לא אצליח לשבת מולכם ולספר. זה יותר מדי"
"ספתול, זה בחמישה עשר לינואר, נאסוף אותך, זה קרוב אלייך, חצי שעה נסיעה וחצי שעה שלך. לא תאלצי לדבר הרבה זמן"
"מה אמרת הדרי? מתי זה?"
"חמישה עשר לינואר. לפני הצהריים"
"חמישה עשר לינואר זה יוצא יום ההולדת שלי, יום הולדת עגול אפילו"
"איזה יום הולדת ספתול? רק לפני כמה שבועות חגגנו לך יום הולדת"
"יום ההולדת השני שלי, סיפור שלא יאומן. את זה בטוח לא אצליח לספר מול אנשים"
"אז אולי תספרי לי, אני אקליט אותך ואחר כך נשמיע לקורס. מה את אומרת ספתול? זה חשוב לי ולא רק לי. החברים שלי לא יודעים הרבה על השואה"
"בסדר" היא אמרה "בואי נקליט".
הדר חזרה תוך דקות עם מכשיר ההקלטה. קולות הורדת הכלים משולחן האוכל פסקו, נדמו באורח פלא. איתם נדמו גם הדיבורים שרחשו קודם מסביב.
"אני מקליטה ספתול, את יכולה להתחיל".
פרידה השעינה את ראשה לאחור והתחילה לספר. מכיוון שעצמה את עיניה, לא שמה לב לכך שכל הנוכחים התקבצו סביבה בדממה. מתיישבים בכל מקום פנוי, חלקם על הרצפה, לא מוציאים הגה.
חורף 1943, אושוויץ בירקנאו
מכאן את לא יוצאת פרידה, מכאן אף אחד לא יצא. מכאן יוצאים רק דרך הארובות המעשנות. היא הייתה במחנה מספר חודשים, ראתה את כל משפחתה, הולכת להשמדה, כמו גם רבים מקרוביה ומכריה מהעיירה.
ישבה והסתכלה על הקירות סביבה - כאן אני אמות? זה המקום האחרון שאראה בחיי? והשלג, שראיתי הבקר בדרך לכאן, זה השלג האחרון שאראה? אפילו משפחה לא אקים, אמות כענף יבש ללא המשך. זהו זה. בעוד כמה שניות יפתח הפתח למעלה ומישהו יזרוק את הגז. הוא יזרוק וכולנו נמות, אמרה לעצמה, מקנאה בבחורות החדשות שלא יודעות איפה הן נמצאות.
הביטה סביבה, הן היו כמה עשרות נשים, עומדות עירומות כביום היוולדן, שערן כבר גולח, בתוך תא הגזים, המקלחות, כפי שהנאצים כינו אותן.
וזה המראה האחרון שתראי, פריידלה, אמרה לעצמה, נזכרת בסבתות שלה שקראו לה כך בהיגוי אידישאי כבד בעיירה ההיא בילדותה.
המחשבות שלה נדדו לבית המשפחה באותה עיירה, לדודים ולדודות, להכנות של אמא לקראת שבת. כמה אמא התאמצה ללקט כל מה שאפשר כדי לבשל משהו לשבת. נזכרה בקידוש של אבא בערב שבת.
מחשבותיה רצו אחורה לימים יותר טובים, ימים שבהם בחורים החלו לחזר אחריה והיא שמרה מהם מרחק בטוח. חוששת. נזכרה בחברות ובחברים מתנועת הנוער. חבורה שחלמה להקים קיבוץ בארץ ישראל ולגדל תפוזים.
לא היה לה שעון, אבל היא העריכה שעבר זמן לא מועט מאז שהוכנסו לחדר הזה וכלום לא קרה. בדרך כלל זה קורה מיד אחרי סגירת הדלתות ואילו עכשיו הדלתות ננעלו וכלום לא מתרחש.
הנשים הערומות החלו לרעוד מקור, ללא בגד לגופן, עומדות על הרצפה הקפואה, חלקן החלו להכחיל. אט אט ובזהירות התקרבו זו אל זו כדי להתחמם. כשהקור הכריע אותן, נצמדו זו אל זו בעדינות. פרידה דאגה לדחוף את אלו שהכחילו למרכז המעגל והן אכן התחלפו מדי פעם במקומות.
עברו עוד רגעים ארוכים וכלום לא קרה, אני עוד חיה בכלל או שאני חולמת? שאלה את עצמה שוב.
מחשבותיה נדדו אל האחים והאחיות שלה שנרצחו כאן כולם. אל מוישלה שלא הספיק לחגוג בר מצווה, אל חנה שהתארסה ליענקל ולא תתחתן. אל צירל היפה, סרבה להיזכר במה שעוללו לה הגרמנים וכך עברה על השמות אחד אחר השני. עשרות בני משפחה, מכרים וחברים. כולם נרצחו.
הסתכלה סביבה והכל נשאר כשהיה. כלום לא קורה. התחשק לה לצרוח, מה אתם מחכים? למה לענות אותנו? תהרגו אותנו וזהו אבל מילה לא יצאה מפיה.
הזמן עבר והנשים סביבה היו קרות, כמעט כולן כחולות, עכשיו הן כבר חיבקו זו את זו ונצמדו חזק יותר. הקור ניצח את הבושה. חלק מהבנות נכנסו למעין נמנום, שפתותיהן רועדות מקור. היא איבדה את תחושת הזמן ושקעה גם היא לנמנום, שממנו הייתה מתעוררת מדי פעם, לא בטוחה שהיא עדיין בחיים.
מתישהו נפתחו הדלתות ושתי נשים רצו פנימה וצעקו באידיש "החוצה נשים, החוצה. תלבשו מחדש את הבגדים שהשארתם בחוץ" פרידה צבתה את עצמה. לא מאמינה שזה באמת קורה. היא לבשה את בגדיה שהשאירה בצרור בפינה. זו הייתה התחושה הכי טובה שיכולה הייתה לייחל לה. לשוב וללבוש בגדים. מאז בכל יום שבו היא מתלבשת היא נזכרת ברגע ההוא שבו לבשה שוב משהו לגופה הקפוא.
חורף 2003, רעננה
פרידה פקחה את עיניה, די נדהמת לראות, שכל הנוכחים יושבים מסביבה, דוממים, פעורי פה.
"בחמשה עשר לינואר 1943 יצאתי עם עוד כמה עשרות נשים ממקום שאיש לא יצא ממנו. באותו יום הייתי רחוקה רק מילימטר מהמוות. באותו תאריך נולדתי בעצם מחדש. היו עוד כמה מקרים שבהם הייתי יכולה למות, אבל אותם אני לא סופרת כמו את הפעם הזו. בפעם הזו היה המון זמן לחשוב ולחכות למוות שבסוף לא הגיע" אמרה "ואתם בטח רוצים לדעת איך קרה שהוציאו אותנו מתאי הגזים". היא אמרה ולקחה נשימה ארוכה.
הסובבים הנהנו בראשיהם, לא מסוגלים להוציא הגה מפיהם.
הדר נשכה שפתיים והניחה יד, בעדינות, כמעט מרפרפת מעל הזרוע של סבתה, הזרוע עם המספר הטבוע בה. פרידה לקחה את היד של הדר בידה ונשקה אותה. הדר מחתה דמעות מעיניה. פרידה הביטה בה. מנסה לחייך ובקושי מצליחה. החזיקה את כף ידה של הדר ולחצה אותה קלות.
"זה לקח לי שנים ללקט את פיסות המידע" היא המשיכה "פיסת מידע מכאן, פרט כזה או אחר ועוד פיסה עד שהתבררה לי התמונה. בחורף 1943 המוני חיילים גרמנים קפאו מקור ברוסיה. רבים מהם אבדו איברים ורבים אחרים פשוט קפאו ומתו. בין הגרמנים לבין עצמם הייתה מחלוקת קבועה. היו אלו שרצו להשמיד כמה שיותר יהודים והיו אלו שרצו לנצל את כוח העבודה.
בשעות שחיכינו בתוך תא הגזים, התנהל ויכוח גדול בין שני הצדדים. בין אלו שרצו לחסל אותנו לבין תעשיינים, שהיו צריכים דחוף נשים בכדי שיתפרו מעילים וציוד חורף לחיילים. באותו בוקר, למזלי, הצורך במעילים הכריע. עוד באותו יום לקחו אותנו, מאות נשים צעירות והעבירו את כולנו למתפרה ענקית. שם תפרתי מעילים ובגדים עד ששוחררתי."
מרץ 2003, מרכז הארץ
טקס סיום קורס קציני חימוש התקרב לסופו. פרידה ישבה ליד בתה גילה, מוקפת בכל בני משפחתה, עיניה חיפשו את הדרי שוב ושוב. היא רכנה לרגע ולחשה באוזנה של בתה. "גילה, אם הייתי אומרת למישהו שם באושוויץ שיום אחד אהיה כאן במסדר כזה עם הנכדה שלי בישראל, היו אומרים לי שאני משוגעת על כל הראש". גילה חבקה את כתפיה, חייכה חיוך מסתורי ולא אמרה מילה.
הקצינים והקצינות הצעירים ביצעו תרגילי סדר, הם פסעו בשמאל ימין לפי פקודותיו של הרס"ר ויצרו צורות שונות. כשנוצרה הצורה המבוקשת, נשמעה הפקודה עמוד דום. מיד לאחריה מפקד הטקס הכריז על התבנית שזה עתה נוצרה ואמר עליה מספר מילים.
כשנוצרה הצורה השלישית וכפי שקרה בכל שלב כזה, הקצינים עמדו במקומם. מפקד הטקס הכריז "הקצינים יצרו את השם פרידה. פרידה אייזנשטאט רוט היא אורחת הכבוד שלנו היום. פרידה שרדה את אושוויץ בדרך פלא. נכדתה, הדר ירקוני הוסמכה היום כקצינה מצטיינת." ואז רעם בקולו "קצינים. הצדע".
עשרות קצינים בכל הדרגות עמדו על רגליהם והצדיעו לפרידה, נושאים אליה את מבטיהם. הקהל מחא כפיים בהתלהבות.
פרידה צבטה את עצמה והניחה יד על פיה.
אודות הכותב- אביעד בן יצחק
אביעד בן יצחק (סגן אלוף במיל.) מפקד בית הספר למחשבים ("ממר"ם") בצה"ל בעבר.
מומחה לבניית עצי יוחסין ואיתור שורשי עץ המשפחה. בעל ניסיון רב ומגוון בבניית עצי ואילנות יוחסין הכוללים אלפי אנשים.
אביעד מוגדר כ-Geni curator והינו אחד מהבודדים בישראל שהוסמכו לנהל את אילן היוחסין העולמי.
אביעד מרצה מנוסה ובקיא המכיר את תחום בניית עץ המשפחה לפני ולפנים ומעביר את ההרצאות בצורה קלילה, ברורה ומלאת הומור.
הרצאותיו של אביעד בן יצחק על תגליות מרתקות ומפתיעות ממחקרי עץ השורשים של משפחות וקהילות רבות מועברות בארגונים, בגופים קהילתיים, בחוגי בית, בחוגי העשרה למבוגרים ועוד.
כל הזכויות שמורות למחבר – שמות המוצרים והחברות הינם שמות מסחריים רשומים העומדים בפני עצמם!







