בניית עץ יוחסין - עצות וטיפים
Aviad Ben Izhak
מבוא
הילדה מכינה עבודת שורשים. באירוע האחרון בני המשפחה לא ידעו איך הם קשורים לחתן. הדודים מאמריקה שואלים על הקשר ביניכם ואין לך מושג. לאבא יש יום הולדת שבעים וחשבת להכין לו מתנה מפתיעה. סבתא טוענת שאנחנו צאצאים של הגאון מווילנה.
יש הרבה סיבות להכנת אילן יוחסין/עץ משפחה ואלו שצוינו הינן רק חלק מהן. המאמר הבא ייתן עצות וטיפים ויבהיר בתמציתיות את הנושאים הבאים:
- איזה כלי לבחור לטובת בניית עץ משפחה?
- מאיפה להתחיל?
- באיזה שפה לעבוד?
- פרטי או ציבורי?
- מאגרים מעניינים
- תרשימים
- ועוד
איזה כלי לבחור?
בעולם קיימים כמה וכמה כלים לטובת בניית עץ שורשים, אולם המאמר יתמקד בשני הכלים הנפוצים ביותר בישראל. Geni ו MyHeritage. שני הכלים הינם בבעלות MyHeritage הישראלית. ממבט על ובלי להיכנס ליותר מדי פרטים טכניים, MyHeritage מאפשר בניית עץ משפחה ו Geni שואף לבנות אילן יוחסין אחד שכל בני האדם (בעולם) יהיו מחוברים אליו.
היתרונות של MyHeritage הינם בעיקר בשליטה על המידע. כמו כן MyHeritage מאפשר חיפושים אוטומטיים משוכללים. Geni מדויק ומקצועי יותר אולם תהליך חיבור חלקים נוספים לעץ המשפחתי הינו מורכב משהו.
בונים אילן יוחסין - מאיפה להתחיל?
חשוב מאוד לאסוף כל פריט מידע ועובדה הקיימים על המשפחה בעת בניית העץ. מומלץ לצייר על דף נייר סקיצה של עץ המשפחה ולנסות למלא אותה בכל הפרטים הידועים: שמות הורים, אחים ואחיות, דודים ודודות ובני משפחותיהם. תאריכי לידה ומקום לידה. לגבי נפטרים תאריכי פטירה ומקום פטירה. חשוב מאוד שהפרטים יהיו מדויקים ככל הניתן ויסתמכו על מידע מוצק. רצוי מאוד להזין תאריכים בפורמט של יום, חודש ושנה מבוססים על תעודות או על צילומי מצבות.
טיפ! - הזנת תאריכי לידה/פטירה מדויקים תאפשר למנועי החיפוש של הכלים לאתר בקלות קרובי משפחה נוספים. דבר זה מגדיל משמעותית את הסיכויים להרחבת העץ.
טיפ נוסף! - ארגון החומר - רצוי מאוד לחבר תמונות ומסמכים לתוכנה שתבחר.
טיפ נוסף! - מומלץ לגבות חומר על תיקיות מחשב ייעודיות. בתיקיות אלו כדאי לשמור תמונות ומסמכים סרוקים, קישורים למאגרים שונים ועוד. המידע יהיה שימושי בהמשך.
באיזו שפה לעבוד?
על מנת להקל על ילדים לקרוא ולהכין עץ יוחסין, מומלץ להשתמש כשפה ראשית בשפת האם של הילד – במקרה שלנו עברית. יחד עם זאת חשוב ביותר להזין את השמות הפרטיים ושמות המשפחה גם באנגלית. דבר זה מסייע למנועי החיפוש לאתר קרובי משפחה וכן מאפשר תקשורת ושפה משותפת עם קרובים בחו"ל.
טיפ! - ב Geni קיימת תמיכה בריבוי שפות. MyHeritage - תומך בשפה אחת בו זמנית.
טיפ נוסף! – קיימות דרכים רבות לכתוב את שם המשפחה העברי והלועזי. רצוי מאוד לברר את האופן הנכון ולהקפיד עליו לאורך כל העבודה. דבר זה נכון גם לגבי שמות פרטיים.
פרטי או ציבורי?
הכלים מאפשרים עבודה במצב פרטי – חשיפה לבני משפחה/מורשים בלבד או ציבורי – חשיפה לכלל הציבור. כברירת מחדל הכלים השונים אינם חושפים את כל המידע לגבי אנשים חיים. בדרך כלל יופיע רק שם משפחתם ולא השם הפרטי. חשוב לזכור כי עצי משפחה הנמצאים במצב פרטי, אינם מאפשרים לקרובי משפחה מהארץ ומחו"ל גישה אליהם ומקשים מאוד על הרחבת העצים. במקרים רבים שמירה על פרטים טריוויאליים כפרטיים מונעת הרחבה של העץ. מאידך חסימה ושמירה על פרטיות מצמצמת את האפשרות לפגיעה בעץ בכוונה או במקרה.
מאגרים בולטים
קיימים ברחבי העולם אינסוף מאגרים. נתמקד במאגרים הנפוצים ביותר והזמינים באינטרנט. כל המספרים שיצוינו נכונים למועד כתיבת המאמר. יש לזכור כי קצב אגירת המידע והגידול במאגרים הינו מהיר ביותר. המאגרים מתרחבים ללא הרף.
Ancestry – מעל 4 מיליארד רשומות (אנשים) – מאגר שהינו חלק מתוכנה וותיקה מאוד בתחום. היתרון - המאגר הגדול והוותיק ביותר. החיסרון – המידע ממוקד בעיקר בארה"ב ותשע מדינות נוספות. קושי בבידוד רשומות.
MyHeritage – מעל 2 מיליארד רשומות. היקף הכפילויות במאגר זה הינו עצום כתוצאה מהשכפול המובנה בכלי - אדם בודד יכול להופיע בכמה וכמה עצי משפחה. היתרון - מספר רשומות גדול מאוד. החיסרון - קושי למצוא את הרשומה הנדרשת ולבודד אותה.
FamilySearch – מעל 860 מיליון רשומות. היתרון - מאגר נרחב. החיסרון – חלק גדול מהרשומות כולל אנשים רבים מכל רחבי העולם. לא תמיד רלוונטי לישראלים.
Geni – מעל 160 מיליון שמות. היקף הכפילויות מצומצם מאוד. היתרון - מאגר מדויק ואמין. החיסרון – מספר מצומצם יחסית של רשומות.
JewishGen – מעל 20 מיליון שמות של יהודים מקהילות שונות. המאגר מכסה מאות שנים ורובו ככולו נוגע ליהדות אירופה. היתרון – ממוקד באוכלוסייה היהודית. החיסרון – מידע דליל מאוד לגבי מספר לא קטן של מדינות.
JewishGen כולל כלי הנקרא Town Finder. הכלי מאפשר לזהות מקומות ישוב יהודיים הנכתבים ונהגים לעיתים בצורה שונה מאוד בשפות שונות.
יד ושם מאגר שמות קורבנות השואה – מעל 4 מיליון רשומות. מבוסס ברובו על דפי עד שמולאו על ידי קרובי משפחה ומכרים. בנוסף קיימות רשומות ממקורות אחרים ושונים. היתרון – מנוע חיפוש מעולה בעברית. החיסרון – לא קיים תיעוד לגבי כל הקורבנות, קיים תיעוד כפול ולעיתים לא מדויק על חלק גדול מהקורבנות.
תרשימים
הכלים מאפשרים הפקת מגוון גדול של תרשימים מסוגים שונים ובחלקם מאפשרים עץ שורשים להדפסה. את התרשימים ניתן להפיק בגדלים שונים. בחלק מהמקרים הדבר כרוך בתוספת תשלום.
סיכום
בניית אילן יוחסין משפחתי היא פעילות חשובה ומבורכת. כתוצאה ממנה נוצר תיעוד מרשים של שורשי המשפחה, תיעוד שאותו ניתן להעביר לדורות הבאים. שימוש בכלים אינטרנטיים מאפשר קשרי גומלין עם קרובי משפחה המרוחקים גיאוגרפית.
כמו בכל תחום אין ארוחות חינם – כלי חיפוש מתקדמים מחייבים שדרוג בכל אחד מהכלים והעלות משתנה. ללא כלי חיפוש מתאימים יהיה קשה מאוד להרחיב את המידע ולאתר את עץ המשפחה בהיקפים משביעי רצון.
יצויין כי Google בדרך כלל לא מתאים לסוג החיפושים הנדרש במקרה הזה.
חשוב מאוד לבצע גיבויים לעץ היוחסין המשפחתי. חלק מהכלים מבצע גיבוי אוטומטי ובנוסף לכך מומלץ להוריד דרך הכלי קובץ Gedcom (פורמט מקובל לעצי יוחסין) ולשמור אותו בנפרד מהכלי.
אודות הכותב- אביעד בן יצחק
אביעד בן יצחק (סגן אלוף במיל.) מפקד בית הספר למחשבים ("ממר"ם") בצה"ל בעבר.
מומחה לבניית עצי יוחסין ואיתור שורשי עץ המשפחה. בעל ניסיון רב ומגוון בבניית עצי ואילנות יוחסין הכוללים אלפי אנשים.
אביעד מוגדר כ-Geni curator והינו אחד מהבודדים בישראל שהוסמכו לנהל את אילן היוחסין העולמי.
אביעד מרצה מנוסה ובקיא המכיר את תחום בניית עץ המשפחה לפני ולפנים ומעביר את ההרצאות בצורה קלילה, ברורה ומלאת הומור.
הרצאותיו של אביעד בן יצחק על תגליות מרתקות ומפתיעות ממחקרי עץ השורשים של משפחות וקהילות רבות מועברות בארגונים, בגופים קהילתיים, בחוגי בית, בחוגי העשרה למבוגרים ועוד.
כל הזכויות שמורות למחבר – שמות המוצרים והחברות הינם שמות מסחריים רשומים העומדים בפני עצמם!







